Любов и секс в Големите Аркани

Големите Аркани в Таро  разкриват процеси и събития, които са предопределени и които вече са започнали. Обикновено те са част от кармичната ни програма и в този смисъл сякаш случващото се е извън нашия контрол и сме в ръцете на Съдбата. Но всъщност всяка среща с архетип от Големите Аркани носи синхроничен шанс за осветляване на вътрешни подсъзнателни процеси, активни за момента на срещата, което води до себепознание, осъзнаване и усвояване на ценни уроци, които тласкат развитието ни напред.

Представям ви пътуването на Глупака през универсалните мистерии на любовта, секса и интимното свързване с друго човешко същество. Той усвоява (или не успява да усвои) основни опитности и уроци чрез емоционалните и сексуални връзки и отношения, следвайки зова на Ерос, бога на любовта от може би най-вълнуващия старогръцки любовен мит – историята на Ерос и Психея.

Всяка една карта от 22-та Големи Аркани е представена с астроключ, нумерологично качество, архетип, гадателски значения като потенциал/права карта и сянка/обърната карта, идеи за действие/съвет и музикална синхронизация.

Очакват ви вълнуващи открития и разчитане на кодовете на любовта и секса като възможност да се превърнете в сътворяващи герои на собствената си любовна приказка.

Да последваме Ерос и да тръгнем с Глупака на синхронично любовно пътуване, водени от мъдростта на Таро, като прегърнем трансформиращия потенциал на любовта и секса в собствения си живот!

 

0 Глупакът

Оригинален, игрив, нестандартен

Научи повече

Астро ключ: Уран. Уран е планетата на нестандартното, на свободата и оригиналното мислене.

Число: 0. Нищо, което може да стане всичко. Бял екран.

                       

Архетип: Човекът, който тръгва по пътя на съдбата си. Шутът през средните векове. Неговите шеги и глупотевини представят ситуацията по нестандартен начин и дават прозрения. Иванушка Глупакът от руския фолклор.

Права карта:

Ново начало, нов по-млад партньор или тласък на връзката и освежаването й с  нови нива на сексуалност.

Обърната карта: Вдетенен партньор, който не може да поеме отговорност. Скачане от връзка във връзка, хиперактивност. Реагира като шут.

Действие/съвет:  Отдайте се на радостта от секса без предразсъдъци, спонтанни и любопитни като дете.

Музикална синхронизация: „Кацнал бръмбар на трънка“.         

1 Магьосникът

Неустоим, харизматичен, креативен

Научи повече

Астро ключ: Меркурий. Меркурий, римското съответствие на Хермес, е посланик и посредник на боговете, търговец, изобретател.

Число:1. Инициатива, лидерство. Мъжки символ, прилича на фалос.

Архетип: Според Юнг Магьосникът въплъщава активната, мъжка страна на творческия импулс.  В него се проявява архетипът Анимус, като вътрешния мъж в жената, склад на целия опит за мъжа в женската психика, въплъщение на духовен смисъл и творчески дух.

Магьосникът е  демиург и едновременно трикстър, мошеник. Еротичната му харизма е неустоима и покорява моментално и жени, и мъже.                               

Потенциал: Магьосникът се появава ефектно (много често виртуално, силно вероятно е да ви набележи в социалните мрежи)и превръща ежедневието в магия. Притежава изключителен вербален чар, владее триковете на съблазняването. Шоумен, търговец, бизнесмен със собствен бизнес, творец.

Сянка: Ако картата е обърната или в позиция предизвикателство, Магьосникът проявява опасния чар на измамник, сменя превъплъщенията си, ту го има, ту го няма. Изгражда ефектна фалшива самоличност в социалните мрежи и омагьосва жените с невероятни романтични жестове. Може да изчезне така неочаквано, както се е появил и да остави разбито сърце, както и опразнена банкова сметка.

Действие/съвет: Ако Магьосникът е в позиция „Съвет“, трябва да проявите самочувствие и енергия, да поемете отношенията в свои ръце с вяра в собствената си способност за магическа трансформация и творене на чудеса.

Музикална синхронизация: „ I put a spell on you“ на Ани Ленъкс, песните на Куин и Фреди Меркюри.

 

2 Висшата Жрица

Тайнствена, интелектуално-сексуална, дистанцирана

Научи повече

Астро ключ: Риби. Мечтателна, духовна, възприемаща секса като духовно преживяване.

 Число: 2. Двойката има дълбок контекст, двойно дъно. Двойнственост и оттам еротично двусмислие.

Архетип: Двойната жена – и дева, и блудница, Дева Мария и Мария Магдалена едновременно. Също и Лилит, най-загадъчната жена в библейската история,  първата съпруга на Адам, създадена заедно с него, но не от негово ребро, а равна на него по интелект, сила и произход. Тя отказва да бъде в подчинено положение спрямо мъжа и го напуска, като напуска и Райската градина.

Потенциал. Интелектуален сексапил. Жена с двойно дъно, весталка и блудница едновременно.  Жрицата е независимата, интелигентна жена, която възприема възприема секса като духовно общуване, а не като репродуктивен процес. Това може да е характеристика на самата жена, за която е наредбата. При гледане на мъж, това е загадъчната непозната, за която мечтае и която сънува, но не може да има, вдъхновителката.  Тайнствена, не се експозира директно, това, което има зад завесата, развихря въображението. Много привлекателна сексуално, но собствената й сексуалност флуктуира, има нужда от интелектуални или духовни стимулации.

Сянка: Ако картата е обърната или в позиция предизвикателство, Жрицата показва манипулативна жена, която използва сексапила и интелигентността си, за да постига собствени цели. Вещица, невярна жена, жена в сянка.

Действие/съвет: Жрицата е пасивна карта, изисква пасивност, изчакване. Обърнете внимание на скритите източници на информация – сънища, усещания, синхронични знаци, предчувствия.

Музикална синхронизация: Mary Magdalene „Could we Start Again Please“ от рок операта „Исус Христос Суперзвезда“, „Casta Diva“ от операта „Норма“ на Белини.

3 Императрица

Сексуална, подхранваща, плодовита

Научи повече

Астроключ: Венера в Телец. Чувствена, много сексуална, обгрижваща, творческа не само в биологичен смисъл, но и като творец и меценат.

 

Число: 3. Свързва 1 и 2, духът и материята, и се ражда синтезът, плодът – бебе, творчески проект, изкуство. 

 

Архетип: Тройната жена, съпруга, майка, любовница и богините, които персонифицират тези роли. Богините на плодородието и майчинството–Деметра/Церера. Съпругата, покровителка на брака и родилките – Хера/Юнона. Любовницата, покровителка на красотата, сексуалността, удоволствията и    изкуството – Афродита/Венера. Според Юнг е архетипът на Великата майка или Богинята майка – този аргетип е много добре оформен в колективния опит и не изисква жената да е непременно майка във физически смисъл.

Потенциал: Физическата, природна жена като  противовес на жената-фантазия в образа на Жрицата. Готви, подхранва, ражда. Секс в брачен съюз и за възпроизводство, затова нейният съответсващ партньор е тип Императорът. В предсказател план може да означава бременност и раждане във всеки смисъл, физически и творчески.

Благодетелка, меценат на изкуствата. Творяща или подкрепя творци. Възможна е сексуална връзка с много по-млад мъж, обикновено творец, в динамика майка – син и сексуална фантазия за инцест, като тя подкрепя любовника си емоционално и финансово.

 

Сянка: Ако картата е обърната или е в позици предизвикателство, Императрицата става разюздана, ревнива или пък фригидна. Може да бъде задушаваща и прехранваща в грижите си, обсесивна. Често показва намеса на властна свекърва или тъща.

Действие/съвет: Ако императрицата е в позиция „Съвет“, означава да проявите нейната енергия, за да привлечете партньор. Подхранете себе си и ситуацията чрез връзка с природата, грижи за деца, животни, цветя или чрез изкуство. Давайте и се наслаждавайте на еротични удоволствия!

Музикална синхронизация: „Dancing Queen“ и „Money, money, money“ на АББА.  

4 Император

Стабилен, решителен, отговорен

Научи повече

Астро ключ: Овен. Действен, потентен, настъпателен.

Число: 4. Организирана структура – квадрат, равновесие и устойчивост. Пространството, в което живеем – материята. Едноизмерна картина, ограниченията на реда и структурата.

Архетип: Анимус, Ян енергия. Съпружеския  и бащински принцип в биологичен и социален план. Чорбаджи Марко от „Под игото“ в нашата литература. Боговете бащи и владетели в митологията- Зевс/Юпитер. Всеки фараон, цар, султан,крал, кайзер, завоевател, в наши дни шеф на корпорация, президент, премиер.               

Потенциал: Императорът е картата на стабилния мъж, партньор и потенциален баща, подходящ за семейство и брак. Може да бъде овластен, с висок социален и финансов статут.  Предлага трайна връзка, дългосрочно и перспективно партньорство в определена социална структура. Грижи се за жена си и децата си. В наредба на жена често означава среща с високопоставен и влиятелен мъж със сериозни намерения за обвързване. Може да подсказва нагласата на жената към по-възрастен партньор, в когото търси бащинската фигура.

Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство, може да означава секс срещу промотиране в кариерата или за повишение. Фетиш към униформи или мъже в бизнес костюми.Тиран, който обича да доминира в секса и да направлява партньора, упражнявайки власт и контрол. Или пък слаб съпруг и баща, който не е в състояние да се грижи и да бъде авторитет.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, означава да се насочите към сериозен и стабилен партньор, с когото може да създадете трайна структура. Осигурете защита, сигурност и комфорт на партньора и семейството си.

Музикална синхронизация: „Alexander the Great” на Айрън Мейдън, песента „Говори ми тихо“ от филма „Кръстникът“.

 

5 Висшият Жрец

Традиционен, религиозен, морален

Научи повече

Астро ключ: Телец. Акцент върху стабилизиращата земна природа на Жреца, неговата неподвижност и устойчивост.

Число: 5. По принцип 5 е числото на кризите в Малките Аркани, но при Жреца се свързва с пентаграма, един от най-могъщите магически символи, чиито линии са свързани чрез пропорцията на златнато сечение. Символизира универсалната хармония, съвършенство, реализация, щастие и брак.

Архетип: В юнгианството това е персоната или харизматичната личност, свързана със социалната роля на човека. Маската, която показваме на другите, като съответно я изграждаме въз основа на общоприети ценности и норми. Анимус, мъжки архетип в смисъл на целенасочено структуриращо действие. Жрецът е пазител на традициите и културата, проповедник на духовната мъдрост като основа на моралните норми.

Потенциал: Предложение за женитба, традиционен съюз и обвързване. Сватба. Секс в брака, сексуално обучение на по-неопитен партньор. Посещение при сексолог или брачен консултант  или религиозен съвет относно любовта и секса. Партньор, който е проповедник, учител, религиозен деятел и държи на спазване на нормите и традициите.

Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство, може да показва фалшив духовен водач, който злоупотребява сексуално с последователите си, педофилия и хомосексуализъм в духовните институции. Прекалено конвенционален, формален или механичен секс. Безбрачие, промискуитет.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, означава да възприемете традиционен подход в любовта и секса, да узаконите връзката с официална религиозна или гражданска церемония. Почитайте традиционните ритуали и церемонии. Действайте в съгласие със собствената ви морална ценноста система, направете моралния избор.

Музикална медитация: „Сватбения марш“ на Менделсон, „Осъдени души“ на Митко Щерев.

 

6 Любовниците

Избор по сърце, адаптивност, любовен триъгълник

Научи повече

Астро ключ: Близнаци, две личности, свързани в едно. Комуникацията като същност на знака. Съответстващата еврейска дума е Заин, което означава Меч – да отрежеш и после да съединиш. Това отвежда към мотива за разделеното на две същество, което после търси своята сродна душа.

Число: 6. В нумерологията се смята, че е едновременно и мъжко, и женско число, свързва противоположностите за постигане на изцелителен баланс. Шестицата е геометрически свързана със Звездата на Давид, два преплетени триъгълника, единият сочещ нагоре, другият надолу, внушава напрежение, изпитание и после обединение. Някои източници определят 6 като числото на Афродита/Венера.

Архетип: Първите хора Адам и Ева в блаженството преди грехопадението, които обаче правят избора да вкусят от забранения плод. Изборът на Парис. Ерос и Психея. Ромео и Жулиета. Любовният триъгълник като универсално архетипно преживяване. Емблематичните триъгълници в „Ана Каренина“ на Толстой.

 

                                  

 Потенциал: Да се довериш, да се покажеш гол. Блаженството преди греха. Да потърсиш връзка с вътрешния мъж/вътрешната жена. Архетипно мъжът търси сексуалността (гледа към гениталиите на жената), докато тя гледа нагоре към ангела  (отговорността към висшите, духовни вибрации). Стремеж към цялостност чрез секса. Да намериш своята душа-близнак, посвещаване, споделеност.

Сливане на романтичния идеал и реалността на секса. Влюбване, привличане, любовна среща. Нова любов или възкресяване на вече съществуваща. Осъзнато обвързване, подновяване на брачни клетви. Любовници, които споделят общи интереси и гледни точки, взаимно изследване на сексуалността.

 

Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство може да означава неравностойна връзка и изпитания в любовта. Съсипващ любовен триъгълник. Любовта е блокирана, измамна или невъзможна. Труден избор, объркване в сложната динамика на отношенията или други намесващи се фактори.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава да се направи избор по сърце, следвайки собствените си ценности. Отворете се за другия, откликвайте със страст, бъдете сексуални! Търсете общия път и споделеността!

Музикална синхронизация: „Втория валс“ на Шостакович.

 

7 Колесницата

Целеустремен, триумфиращ, овладяващ

Научи повече

Астро ключ: Рак. Най-уязвимият знак, който обаче може да стане войн. Слабостта под черупката се преодолява и трансформира в интелектуална и ментална сила, в сила на волята и енергиен устрем.

Число: 7. Свещено число, представя съюза на 3 (духа) и 4 (материята). Повратен момент, ново осъзнаване, поемане на нов път и предизвикателства.

Архетип: Колата (или всяко движещо се тяло) в аналитичната психология е метафора на Аза, който се движи по пътя на живота. Колата е тялото, конете (при Колесницата са сфинксове) са емоциите. Колесничарят е разумът, който трябва да ги овладява. Триумфиращият герой, Победителят: митичният Белерофонт, който убил чудовището Химера (илюзиите, невъзможните желания) и оседлал крилатия кон Пегас, Спартак, както и всеки гладиатор, също атлетите колесничари при надбягванията с колесници в древния Рим. Днешният аналог са състезателите в ралита с тяхната смелост, завидна физическа форма, психическа устойчивост при поемането на риск и овладян контрол върху скоростта. Също атлетите, военните, пилототите, инструкторите по шофиране, фитнес инструкторите.

Потенциал: Зрял контрол върху емоциите и сексуалността. Нов път, нови взаимоотношения или придвижване на съществуващи в нова фаза. Среща с триумфиращ партньор и споделяне на победата му, спортна, в бизнеса, на сцената или интелектуална.Секс с атлет, състезател, военен, пилот, инструктор по шофиране, фитнес инструктор.

Ако вие или партньорът/партньорката ви имате някакъв здравословен проблем, особено свързан със сексуалните функции (не може да вдигне самолета), то картата е знак за оздравяване и възстановяване на сексуалната мощ.

Среща по време на пътуване или в транспортно средство, ще пътувате към любимия/любимата или предстои съвместно пътуване. Секс в някакъв вид превозно средство, на задната седалка.

Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство, може да означава доминиращ или свръхконтролиращ партньор или пък загуба на контрол. Сексуална обсесия с родител. Преследване. Някакъв физически проблем (колата е символ на тялото), който повлиява ерекцията и либидото. Прекалено форсиране на отношенията и висока скорост, водещи до катастрофа.

                       

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава да се поеме контрол над емоциите и отношенията. Синхронизирайте посоката и целта в партньорството, за да изминете пътя заедно. Може да предприемете пътуване, което да освежи отношенията и секса.

Музикална синхронизация: „Марша на победата“ от Аида на Верди.

8 Силата

Съблазняващ, страстен, опитомяващ

Научи повече

Астроключ: Лъв. Енергия, страст, сексуалност. Силен магнетизъм и драматизъм.

Число: 8. Силно реализаторско число. Появява се не само като номер на картата, но и като лемниската – полегналата осмица, над главата на момичето, непрекъсната трансформация и повдигане нагоре, горната реалност се грижи за долната и обратно.

Архетип: Победа над чудовища. Херкулес – един от подвизите му е, че удушил немейския лъв с голи ръце. Вавилонската богиня на секса и войната Ищар, която е изобразявана стъпила на лъвове или в компанията на лъвове. Френската приказка „Красавицата и звяра“: съблазняване и трансформация с любов.

Истанбулската конвенция, движението „Mee too“, както и митингите под наслов „Нито една повече“, които изразяват подкрепа към жени, претърпяващи сексуално, физическо и психическо насилие и ги окуражават да направят насилниците публично достояние, също са съвременни форми на архетипа на Силата.           

Потенциал:  Силна сексуална енергия. Съблазнявате или ви съблазняват с меки умения и опитомяване. Страстна любовна афера. Сексуален екстаз чрез агресивен секс със смяна позициите – пасивно-подчинена и после активно подчиняваща със съответните аксесоари.  „Културният аз“ среща и опознава „дивият“ (примитивните инстинкти, първичната си природа). В отношенията може да има агресивен партньор или динамика, свързана с някакво насилие, но вие имате силата да се справите, като намерите кода за опитомяване.

Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство може да алармира за бруталност, налагане на всяка цена в отношенията или секса. Рисков, садомазохистичен секс. Оргии. Сексуални обсесии.Проектиране на звяра върху партньора. Липса на духовност, насилие, загуба на контрол в отношенията.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава да използвате меки умения и съблазняващ подход в отношенията и секса. Проявете самочувствие и увереност в съблазняващата си сексуална сила. Покажете си ноктите и зъбите, изживейте вълнуващ агресивен секс. Ако има партньор насилник, проявете смелост да му се противопоставите и да се разделите с него.

Музикална синхронизация: „Sway“,нашата народна песен „Лудо младо сън засънило“. Всяко танго и като музика, и като танц.

9 Отшелникът

Интроспективен, потаен, хигиеничен

Научи повече

Астроключ: Дева. Да анализираш, осмислиш и подредиш вътрешния си свят и моделите, по които се свързваш с партньори и любовници. Пристрастеност към хигиена, възможни проблеми, ако партньорът няма същите хигиенни навици.

Число: 9. Нумерологичен феномен – всяко число, умножено по 9, губи собствената си идентичност и дава пак 9. Връзка с деветмесечната бременност, която ражда човека, но като износване на вътрешната духовно същност в самота и самовглъбяване.

Архетип: В юнгианството – мъдрият старец, цялостната личност, която се появява в сънищата, за да осветли пътя и да преведе индивида през предизвикателствата на настоящето. Монахът Отшелник (Иван Рилски) или Странстващият монах (от „Името на розата“). Мъдрец, философ, предсказател, книжовник : Диоген.

Потенциал: Партньорът е ваш духовен учител или вие за него. Връзка от минал живот. Може да има пълно секусално въздържание, самодостатъчност.  Таен или по-възрастен любовник. Връзка с колега по някакъв интелектуален проект или в работа, свързана с книги, духовност, философия. Търсене на съвет, някакъв тип консултант. Самота за двама. Зрялост на връзката, умение на партньорите да живеят един без друг. Самозадоволяване и мастурбации, оставаш насаме с тялото си и можеш да си доставиш удоволствие сам.

Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство може да алармира  за отричане на секса, пристрастеност към хигиенни навици, които провалят еротиката или тайни страсти, обсесии. Чувство на самота, самоизолация  и студенина във връзката. Човек живее в собствен изолиран свят и не умее да се свърже с другия. Съвременният технологизиран Отшелник, обсебен от някакъв тип екран и неспособен за емоционална връзка.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава да се усамотите, за да се свържете със себе си. Потърсете вътрешната си светлина, знак от съдбата или мъдър съвет как да продължите определено партньорство и какъв е неговият смисъл. Време е за интроспекция или споделяне на медитация и други духовни практики с партньора, съвместно творчество и работа далече от света.

Музикална синхронизация: „Gnossienne 1 – 6“ на Ерик Сати

10 Колелото на съдбата

Динамичен, неочакван, повратен, съдбовен

Научи повече

Астро ключ: Юпитер, Големият благодетел.

Число: 10. Ново начало, но на друго ниво – нивото на двуцифрените числа. Досега имаше индивидуално действие, сега започва етапът на последствията от него. Начало и край едновременно. Реализация и удовлетворение.

Архетип: Зевс/Юпитер , богът на късмета и разширението. Фортуна, римската богиня на съдбата и късмета, носи рога на изобилието и понякога е изобразявана с колело. Архетипът на съдбата като шанс е в основата на всички приказки и истории, в които обикновени по произход момиче или момче, но надарени с интелигентност, красота и смелост, срещат принц или принцеса и съответно сами стават крал или кралица. Такава е и историята на Кейт Мидълтън, която среща принц Уйлям в университета и го съблазнява с прозрачна рокля, която загатва сексапилното й тяло. Тя няма аристократично потекло, но със своята интелигентност и характер застава достойно до принца и получава титла  херцогиня на Кеймбридж, като се очертава да е бъдеща кралица-консорт.           

             

Потенциал: Благоприятен поврат, отношенията са в период на въздигане и възход. Динамична любовна връзка. Късмет в любовта, усещане за разширение и лекота. Любовен шанс от съдбата. Уж случайна среща, която става съдбовна. Юпитериански тип партньор – адвокат, философ, преподавател, политик, чужденец.

Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство, може да алармира за нестабилни отношения с върхове и спадове, усещане, че нямате контрол върху съдбата и живота си. Несигурност във връзката, центробежност. Хазартен тип партньор. Неочакван край на връзка.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава да погледнете отношенията от по-широка перспектива, да потърсите скритите модели, цикли и взаимовръзки. Бъдете отворени за неочакваното, за любовен късмет или сексуален опит, възползвайте се от това, което ви поднася съдбата.

Музикална синхронизация: „О, фортуна!“ от цикъла Кармина Бурана и „You are my Destiny“ на Пол Анка.

11 Справедливост

Изтънчен, балансиран, кармичен

Научи повече

Астроключ: Везни. Търсят баланс и равновесие във връзките, трудно напускат връзка, държат на отношенията. Естети, обичат красотата и изкуството.

Число: 11, нова октава на 2. Ако първата двойка, Жрицата, беше ситуирана между двете колони на Соломон като врата към, вътрешното, скрито знание, то единайската е между двете колони на вселенската и институциализираната справедливост, тези колони често виждаме пред дверите на съдилищата. Справедливостта е третата колона между тях, синтезът, като проводник и регулатор на божията промисъл.  Отчита истината и на двете страни, както и двете страни на истината – жестокост и милост, и отсъжда справедливо.

Архетип: Темида, древногръцката богиня на вселенското правосъдие и хармония, която има аналог още в древния Египет – Маат, египетската крилата богиня, която присъства на съда на душите в отвъдното. Оттам идва и думата магистрат. Маат също носи меч и щраусово перо и асистира Озирис при претеглянето на душите – на едната везна се поставяло сърцето на починалия, а на другата – перото. При праведните везните се уравновесявали. В този смисъл всеки магистрат, съдия, адвокат, нотариус, съдебен заседател и т.н. е проявление на картата.

Справедливоста, както и  20 Страшният съд,  са силно кармични карти и  може  да показват кармична връзка. Много често такава връзка изглежда болезнена и отношението на партньора – несправедливо, но справедливостта във вселенски и духовен план е различна от нашите ограничени его представи. Такива отношения са част от кармичната договорка на човека и дават шанс да се платят кармични сметки или да се спечелят кармични награди.

Потенциал: Партньорът трябва да отговаря на определени естетски критерии. Узаконена връзка, брак. Секс с юридическо лице, адвокат, съдия. Търси се баланс в отношенията, чуваемост и разбиране за истината на другия.  Узаконен секс, предбрачен договор, изискване да се спазват съпружеските права и задължения.

Шанс за осъзнаване на кармичното послание на отношения. Получаване и въздаване на справедливост, каквото си посял, това ще пожънеш, пък било то и в минал живот.

 Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство,  може да алармира за разрив, развод и последващи съдебни дела, спорове за наследства и имоти. Нарушен баланс във връзката, неустойчивост на характера.  Нежелание да се осъзнае кармичния модел на връзката, затъване в грях, вина, обвинения.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава

да се действа рационално и справедливо, като се разглеждат всички аспекти на връзката или на липсата на връзка. Търсете  правилната мярка и балансирайте крайностите в отношенията.

Отидете на регресия или друг тип консултация, свързана с минали животи, възможно е отношенията с този партньор да са кармични и да е необходимо да платите определени кармични дългове.

Музикална синхронизация: „Истина“ на Милена Славова, песните от филма „Адвокатът с линкълна“.

12 Обесеният

Саможертвен, преобръщащ, динамика жертва-спасител

Научи повече

Астроключ: Нептун или Слънце в 12-ти дом, символизиращи саможертвената любов, спускането в бездната на подсъзнанието, доброволното служене в болници и затвори, външна ограниченост и уязвимост, вътрешна сила.

Число: 12. От една страна се редуцира до 3 и отвежда към Императрицата, като растежът и изобилието тук са в обратна посока – навътре. От друга страна е умножена по четири тройка, явява се динамична конструкция между духа (тройката) и материята (четворката).

Архетип: Всички приковани или провесени герои, Прометей, Один, Христос – умираш за плътта и се раждаш за духа. Мотивът за доброволната и осъзната жертва като своеобразна сделка с Вселената, когато предварително се отказваш от нещо много ценно за теб, дори от физическия живот и тяло, за да получиш блага от по-висш порядък.

Проявление на архетипа често са връзки, в които партньорът е болен или инвалид, и съответно другият приема да се грижи за него, за да може той да изяви творчески или интелектуален потенциал – поетът Дамян Дамянов и съпругата му Надежда Захариева, астрофизикът Стивън Хокинг и жена му Джейн.

На изображението на картата Обесеният е провесен  наобратно, с главата надолу, това е внушение за нестандартен подход в любовта, когато преобръщаш гледната си точка на 180 градуса.

Потенциал: Саможертвена любов, идеализъм. Връзката е по-скоро духовна, може да няма сексуален аспект.

Картата може да указва кармичен партньор или от минал живот, изисква се смирение и приемане.  Грижа за партньор, който има някакви здравословни проблеми или зависимости като изплащане на кармичен дълг. Престой ваш или на партньора в болница, затвор, алкохолен център, където ще получите прозрения за нов живот и премоделиране на връзката.

Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство, може да алармира за стагнация в отношенията, връзката „виси“. Усещане за жертва, илюзии, че можеш да спасиш партньора, като се жертваш за него.  Приковани сте в неравностойни отношения, с вас злоупотребяват.  Мазохистични перверзни сексуални практики.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава

да погледнете отношенията от нов, диаметрално противоположен ъгъл, да направите кръгом, да действате нестандартно! Поставете интересите на другия на първо място, но без да изпадате в позиция на жертва. Преценете в каква степен вашата жертвоготовност във връзката има духовен смисъл и спомага израстването ви, вероятно е тези отношения да са кармични. Но ако с вас злоупотребяват, е по-добре да се оттеглите от този партньор, смирено, но категорично.

Музикална синхронизация: „I do not know how to love him“от рок операта „Исус Христос Суперзвезда“ „Адажио“ на Албинони, „Che gelida manina“ от операта „Бохеми“ на Пучини.

 

13 Смъртта

Трансформация, преход, сексуален интензитет

Научи повече

Астроключ: Скорпион, страст и трансформация. Хеката, старата Луна, жътварят, който покосява ненужното и нежизнеспособното. 8-мия дом в хороскопа, сферата на секса и смъртта.

Число: 13. Приема се за фатално. Христос и 11-те верни апостоли, Юда е тринадесетият. Вещерските сборища са имали по 13 участници. Сборът се свежда до 4 – ред, материална граница, която смъртта идва да разруши.

Архетип: Хадес, Танатос, Хипнос. Пътуване в подземния свят. Митът за Хадес и Персефона – Персефона е невинно момиче, дъщеря на богинята на плодородието Деметра, прекарва дните си по поляните, като бере цветя. Но тази невинност не може да продължи вечно, защото е безплодна. Хадес я отвлича в подземния свят и я превръща в жена, трансформация, която ни придвижва към израстване и следващ, по-зрял етап от живота. Филмът „Да срещнеш Джо Блек” – неизбежността на данъците и смъртта, която отнема бащата на момичето, но й подарява любим.   

Потенциал: Загуба на егото в сексуалния акт. Трансформираща връзка. Партньор , когото срещаме в период на преход, за да се освободим от стари и ненужни вече модели и да се отворим за новото. Нов партньор. Интензивни или мистични сексуални преживявания. Секс с данъчен агент, брокер, борсов посредник, банкер. Раздяла, която ни помага да се придвижим напред.

Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство, може да алармира за загуба на партньор поради пристрастяване. Вкопчване в отношения и нежелание за развитие. Секс за пари или на тайни места. В някои източници срещнах също и тълкувания като сексуални болести, разкриване на мръсни тайни, скелетът в гардероба,  некрофилия.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава

да приключите изчерпани и нежизнеспособни отношения! Оставете миналото зад себе си! Променете статуса,  придвижете се от известното към неизвестното! Освободете се от излишното! Приемете неизбежното!

Музикална синхронизация:„ In The Death Car“ на Горан Брегович от филма „Аризонска мечта“, музиката от филма „Да срещнеш Джо Блек“.

 

14 Умереност

Приспособяване, толерантност, балансиране между крайности

Научи повече

Астроключ: Стрелец – знакът на философията, оптимизма и разширяването на съзнанието, пътешествие към овладяване на нови пространства. Еволюция.

Число: 14. 1 (Божият живец) + 4 (материята) = 5, нова октава на петицата. Разпространение на висшия промисъл в материалния свят.

Архетип: Ангел в бяла роба с червени криле прелива вода между две златни чаши в невъзможен от гравитационна гледна точка ъгъл. Водата на истината не може да се разлее. Единият му крак е на земята (материалния свят), а другият е във водата на емоционалния свят, обещавайки достъп до духовни дълбочини. Движението е и в двете посоки, и се търси равновесие, средния път, за който говори Буда.

Точно съчетанието на две привидно несъчетаеми неща – качества, идеи, хора, гледни точки, за да се постигне алхимично преобразуване и появата  на нов тип съзнание, е архетипната основа на картата, неслучайно другото й име е Алхимия. Това отвежда към мита за  Хермафродит, син на Хермес и Афродита, който се ражда момче, но след като се слива с нимфата Саламаки се трансформира в андрогин (двуполово същество, едновременно с мъжки и женски характеристики). Според Юнг човешката психика също е двуполова, съдържа женствена част – Анима, и мъжествена – Анимус, у всеки човек независимо от пола му. Една от теориите за хомосексуализма е, че в някои от преражданията двете разделени половини се инкарнират в хора от един и същи пол и съответно тогава има привличане към партньори от същия пол.

На същия принцип са и връзките с голяма разлика във възрастта, особено тези в нетрадиционно съотношение – възрастна жена с много по-млад мъж, особено в артистичните среди. В  последните 20 – 30 години такива съчетавания  са все по-често явление: Мадона, Холи Бери, Джулиан Мур, Сандра Бълок и т.н. са или са били в отношения с много по-млад партньор. Френският президент Макрон е с 24 години по-млад от жена си. Този феномен е свързан, разбира се,  в голяма степен и с променените социални роли на половете.

                                                                                                      

Потенциал: Съчетаване между наглед несъвместими партньори, например с огромна разлика във възрастта или с големи културални или социални различия. Две ярки индивидуалности намират общ език. Сдобряване. Намиране на баланс в отношенията, както и между рационалната преценка и емоциите.  Уравновесяване на сложните и полярни чувства, които поражда любовта: радост и тъга, удоволствие и болка едновременно. Постигане на  спокоен център между конфликтни енергии в отношенията или секса. Приспособяване и толерантност към партньора, приемане на нейните/неговите различия и странности.  Нестандартни сексуални практики.

Сянка: Когато картата е обърната или в позиция предизвикателство, може да алармира за крайности, невъздържаност или прекален пуризъм, загуба на мярката, екстремни реакции, всякакъв вид неравновесия във връзката. Партньорите не могат да намерят общ език.  Сложни сексуални отношения, включващи няколко партньори.

Действие/съвет:  Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава към приспособяване, адаптация и толерантност в отношенията и секса. Да се търси общ език, златната среда, хармонията. Да се избягват крайности и конфликти, да се приемат различията.

Музикална синхронизация: “Fallin” на Алисия Ки, „Beyond“ на Андрония Попова, „One“ на Ане Брум.

 

15 Дяволът

Сянката на любовта, обсесивен, възбуждащ

Научи повече

Астроключ: Козирог в тъмната му октава, обсебеност и потъване в материалното.

Число: 15, сбор 6. Връзка с карта 6 Любовниците – сянката на любовта. Шестаграмът (печатът на Соломон) тук е обърнат и показва  напрежението между двата триъгълника, а не тяхното хармонично сливане.

Архетип: Според Юнг архетипът на Дявола е метафора на Сянката, тези аспекти от нашата личност, от които се страхуваме и срамуваме и съответно проектираме върху другите. Той представя доброто и злото като полярна, но взаимосвързана двойка – творението се ражда от искрата между полярностите. Затова грехопадението на Адам и Ева е може би най-творческият и значим акт в библейската, а и човешката история. Точно Дяволът е архетипът на змията – изкусителка от историята за първородния грях, която подтиква Ева да вкуси от забраненото Дърво на познанието.

Архетипът на Дявола е свързан с необходимостта от оцеляване, с тялото, секса и егото като здравословна агресия и енергия за отстояване, както и с всепоглъщащата тръпка от демоничните, страсти и гранични сексуални преживявания. Като сянка на сянката той оковава Влюбените от карта 6 с веригите на разрушителна обсесия и ревност, „подпалва им чергата“ изпод нозете, както директно е изобразено на картата, и ги оставя да се пържат в неистова лудост. И все пак в  цялата история на човечеството и богове, и хора си падат по демоничен тип партньори и по „лошите“ момчета и момичета и са готови да заплатят с живота си за подобно разтърсващо сексуално преживяване. Героят на Майкъл Дъглас от „Първичен инстинкт“ е емблематичен пример, както и героинята на Шарън Стоун като демон в женски образ.

Потенциал: Някои интерпретатори приемат, че картата е по-добра в обърната позиция. Силна жизнена и сексуална енергия, здравословна агресия и егоизъм. Демоничен чар, лошите момчета и момичета, които правят живота и секса вълнуващ и интересен. Среща с фатален мъж/фатална жена. Приемане и изживяване на материалната, биологично-натуралистична страна на секса, извън романтичния идеал за любов. Приемане и осветляване на сянката и оттам освобождение от затвора на страховете, срама и гнева. Зареждане на партньора с нашата позитивна сянка (наши качества, които сме отхвърлили, защото другите са ги отрекли, но са всъщност ценни) и оттам връщане към 6 Влюбените. Всяка връзка се движи между 6 любовниците и 15 Дявола. Изпепеляваща страст, тръпки, които те разтърсват. Експериментиране със сексуалните граници и страхове

Сянка: Сянката на любовта. Обсесии, поробване, ревност, алчност, собственическо чувство към партньора. Изневяра. Полигамиия и полиандрия (многомъжие). Секс без любов, за пари или изгода. Бордей, публичен дом. Склоняване към проституция. Трафик на хора. Манипулиране на партньора чрез секс. Първородния грях. Опасни връзки. Или потискане на сексуалността, лицемерие, двоен стандарт. Властови динамики във връзката.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава да проявите  здравословна агресия и егоизъм,  „да си покажете рогата“. Бъдете съблазнителни, овладейте изкусителен чар  и сексуалност.Открийте дяволската си страна,  приемете и осветете собствената си сянка и сянката на партньора, всеки получава този дявол, който заслужава. Освободете се от страховете си. Но и внимавайте, когато си играете с Дявола, може да бъде много опасно, подсигурете си и здравословна доза благоразумие.

Музикална синхронизация: „Хабанера“ от операта „Кармен“ на Бизе, музиката от саундтрака на филма „Първичен инстинкт“, песните от филма „50 нюанса сиво“ ( „Crazy in love“, „I put a spell on you“,“ Earned it“).

 

16 Кулата

Неочакван, разтърсващ, освобождаващ

Научи повече

Астроключ: Марс (знакът на планетата се появява с обърнатия триъгълник на светкавицата, улучваща кулата). Гръм от ясно небе. Агресия, разрушение.

Число: 1+6 = 7. Повратен момент. 10+6: Влюбените (карта 6 Любовниците) не са издържали изпитанието на Съдбата (карта 10 Колелото на съдбата) и на Дявола (Карта 15 Дяволът, демонизираната шестица като сбор на 1+5).

Архетип: Изпепеляването на Содом и Гомор, пречистване на пороците чрез огън. Боговете на разрушението и светкавиците: Зевс като гръмодържец, Свети Илия. Кулата от слонова кост на Сент Бьоф, в която поетите търсят убежище от грубостта на света, но така губят връзка с реалността. В приказките: Принцесата в кулата (Рапунцел).

Кулата е крепостта на ригидните, закостенели убеждения и поведение. Мъжът ( обърнат Император) представя ригидността на егото, а Жената (обърната Императрица) – на емоционално поведение, което отдавна е загубило валидност.

В контекста на темата за любов, секс и връзки социално психологическите феномени, каквито са разводът и скандалите, съпътстващи разкриването на шокиращи факти за уж изрядни наглед семейства или партньорства, и съответно прекратяването  на отношения, са най-типичните проявления на архетипа на Кулата. Да си припомним скандала за изневярата на Бил Клинтън с Моника Люински, която стана публично достояние и на практика му коства кариерата.

Друга интересна проява на архетипа на Кулата е Високият тъмен непознат, мистериозният и вълнуващ мъж, приключенец или гангстер, въплъщение на физическа сила и агресивен сексапил, който е фаза от проявлението на Анимуса в жената и съответно обитава сънищата и мечтите на много жени. Той може да бъде опасен, но пък предоставя неописума тръпка и вълнение. „Ела ме, Вълчо, изяж!“, дето има една приказка.

Потенциал: Проверка на отношенията чрез шоково събитие, което ще доведе до мощно прозрение и промяна в нашия обичаен ред на мислене. Ще бъдем форсирани да сменим начина си на действие или мислене по един драматичен начин. Шамарът, който ни свестява от илюзиите и ни връща към реалността. Пречистващ скандал.

Освобождаване от нездравословна връзка тип затвор, разрушение, което да разчисти основа за нова гледна точка, отношения и градеж. Независимо от пола ви, ако сте в позиция на Принцесата/Куклата или окованият в ригиден, сковаващ брак или партньорство Император без авторитет, тази карта е знак, че ви се дава шанс за спасение от токсичната връзка, макар и чрез срутване и болезнени събития.

 Силов секс или секс с Марсов тип, военен, спортист.

Сянка: Насилие и доминация в отношенията, злоупотреба или дезиинтеграция. Разкриване на шокиращи факти относно сексуалността на партньора или изневяра. Тежки скандали на високи нива. Развод. Аборт. Или оставате в нерадостната ситуация и кошмарът продължава.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава да приемете промяната или прекратяването на отношенията доброволно. Вижте кризата като шанс за освобождение от токсична връзка, особено ако върху вас има насилие, психическо или физическо. Осмислете ударите по вашето его като урок. Очаквайте неочакваното, подгответе се да изгорите мостовете към стари и вече нежизнеспособни поведенчески и мисловни модели, за да освободите пространство за ново градивно начало.

Музикална синхронизация: „Петата симфония“ на Бетовен, „Болеро“ на Равел и „Буря“ на Вивалди.

17 Звездата

Тантрична, връзка между секса и високите духовни нива, визионерска

Научи повече

Астроключ: Водолей. Персонификация на космическата интелигентност, осъзнатост, високи идеали, визия за бъдещето. Със 17 Звездата започва едно звездно пътешествие, което представя влиянието на небесните тела върху съдбата на човека. Това е картата с най-директна връзка между Таро и астрологията.

Число: 17, сборът се свежда до 8. Осем са и звездите, изобразени на картата, една голяма основна в центъра и още седем в периферията. Връзка с лемнискатата в Магьосника и Силата. Силно реализаторско число. Сбъдване на мечти и надежди, на вътрешната магия и сила, връзка с духовните напътствия и осъзнаване на високите духовни центрове.

Архетип: Звездните влияния в нашата рождена астрологична карта, уникални за всеки от нас. Витлеемската звезда, ориентир и пътеводна светлина в нощта на душата.

Очарователно проявление на архетипа е идеята за падащите звезди, които изпълняват желания. Също и вълшебните помагачи, които идват в нашия живот, за да ни дадат вяра и надежда (за която често казваме, че е гола, като девицата на изображението) в по-добро бъдеще. Като Кръстницата на Пепеляшка, която й дава шанс да сбъдне мечтата си. А и самата Пепеляшка като звездата на бала.

Светлината в края на тунела, музи, вдъхновение, звездни личности са все синоними на Звездата.  

Потенциал: Поява на голямата любов. Добро бъдеще за връзка. Секс, който вдъхновява – със знаменитост или звезда. Да се  се чувстваш като звезда в отношенията.

Оздравяване, изцеление на партньор или на връзката. Приемаш партньора като приятел, а не любовник. Любовна афера с приятел или познат. Киберсекс, и това значение срещнах в някои източници, най-вероятно защото  картата е под Водолея. Неконвенциални отношения.

Сянка: Ако картата е обърната или в позиция предизвикателство, показва скептицизъм или цинизъм относно любовта или прекалена идеализация, романтични заблуди, фикс идеи относно партньора или връзката. Низходяща развръзка на отношения, започнали обещаващо.

Униние, песимизъм, загуба на приятелство или любов.

 Действие/съвет: Ако картата е в позиция „Съвет“, призовава да укрепвате вярата и надеждата в щастливото бъдеще на връзката си. Направете си астрологична или друга езотерична консултация, ще получите прозрение за духовния смисъл на партньорствата ви.       Наслаждавайте се на хармонията в отношенията, бъдете щедри и отдаващи.

Музикална синхронизация: „Светът е за двама“ на Орлин Горанов,  „Fly Me To The Moon“ на Франк Синатра, „Stars“ на Симпли Ред.

                                   

 

18 Луната

Объркване, фантазии, психични проекции

Научи повече

Астроключ: Луна. Съмненията, страховете и илюзиите на нощта или подсъзнанието. Пълната луна събужда интуицията и психичните видения, осъществява се връзка с нощният свят на сънищата и въображението, когато подсъзнанието обработва информация, която не приемаме на съзнателно ниво.

Число: 1+8 = 9. Като девятка носи смисъла на завършването, свързано с циклите на вътрешното развитие. 9-месечната бременност, подчинена на циклите на Луната.

 

Архетип: троен женски архетип, свързан с фазите на луната и лунните богини: Артемида, Селена и Хеката.

Артемида е младата луна, богинята девственица.

Селена е пълната луна, покровителка на решенията, които идват в сънищата, може да скрива действителността и да разгадава илюзиите, свързана с майчинството, улеснява раждането и вдъхновява любовта.

И Хеката, старата, намаляваща Луна, изобразявана и като тройна фигура с животни, може да приема образа на куче – знак за появата на нощните зверове, демоните или душите върколаци, ненамерили покой.

Отразена светлина, психична проекция, образите – фантоми, които завладяват ума ни, са все проявления на архетипа на Луната.

 

Потенциал: Според някои интерпретатори картата е по-добра в обърнато положение. Любовни послания от сънищата. Сексуални фантазии. Преживяване на любовта във фантазна реалност. Творческа женственост. Секс магии. Ситуацията е свързана с лунни роли: майки и дъщери, женски цикли: менструация, забременяване. Ако се отнася за мъж – неговата майка, съпруга или дъщеря. Творческо въображение, интуиция. Чувствата се изясняват, благоприятна психологическа атмосфера.

 

Сянка: Според някои интерпретатори сянката на картата се проявява в изправено положение. Изкушения, заблуди, свръхемоционалност във връзката, депресия. Изневяра. Двусмислена сексуалност. Склонност към кръвосмесителни фантазии,  да спиш с майка си или приемаш партньорката като майка. Скрити мотиви, лъжливи връзки, лунатизъм, зависимости, фобии. Пробуждане на демоните, вампиричен тип партньор, умът е обладан от фантоми. Женски проблеми, проблеми с бременност.

Действие/Съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава да обърнете внимание на сънищата, могат да разкрият ценни послания от подсъзнанието.             – Вслушвайте се в интуицията и инстинктите, логиката не върши работа в тази ситуация, обърнете внимание как реагира коремът ви. Бъдете внимателни във връзката, особено ако получавате интуитивни сигнали, че партньорът действа манипулативно и подвеждащо и липсва яснота и истинност на поведението. Носете сребро, проверете циклите на Луната и действайте в съответствие с тях.

Музикална синхронизация: „Theme song” от Фантома на Операта, „Лунна светлина“ на Дебюси, „Under the Violet Moon“ и „Shadow of the Moon“ на Blackmore’s Night.

19 Слънцето

Цялостен, радостен, щедър

Научи повече

Астроключ: Слънце. Жизнената сила, която ни кара да търсим истинското си аз, нашата идентичност. След лутането в нощната бездна на подсъзнанието под измамната светлина на Луната, Азът изплува обновен и блестящ. Той казва едно уверено „да“ и празнува себе си и собственото си съществуване.

Число: 19, сведено до 10 и 1. Връзка с 1 Магьосникът – първото самозаявяване и решителност за действие, и с 10 Колелото на късмета – осъзнаване, че всяко действие има последствия, вертикален кръг, който се върти нагоре и надолу. При Слънцето е третата поява на единицата – победно изплуване от сенките, изпълнено с енергия и готовност за ново пътешествие. Позиционирането е хоризонтално – няма висоти и падения. Пътешественикът постига вътрешна и външна хармония.

Архетип: Божественото дете, детето в Юнгианството: персонфикация на жизнената енергия извън границите на съзнателният ум, цялостност. Слънчевите богове: Озирис, Амон Ра, Аполон, Хелиос. Окото на бог. Слънцето сбъдва надеждите на 17 Звездата, то съдържа всички звезди.

Потенциал: Отношения, които ви дават възможност да бъдете автентични и свободни в себеизразяването си. Психическа цялостност и хармония между съзнание и подсъзнание. Връзката се прояснява. Осветявате най-добрите качества на партньора, както и той вашите. Щастливи, радостни, хармонични отношения в емоционален и сексуален аспект с открит и щедър партньор. Секс с богата или известна личност за постигане на публичност и слава. Връзката процъфтява или нова любов идва в живота ви. Женитба, годеж, раждане на дете. Любовно пътешествие.

Сянка: Ако картата е обърната или в позиция предизвикателство показва себезабравяне, егоцентризъм, заслепяване или изпепеляване в отношенията. Или песимизъм, униние, подценяване на партньора или той ви подценява. Трудности и неясноти в отношенията.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“ призовава да бъдете открити, автентични и радостни в отношенията, да показвате ентусиазъм. Отдавайте топлина, светлина и енергия на партньора.

Музикална медитация: „Sunshine Reggae“ на Боб Марли и версия на „You are my sunshine, my only sunshine“, която харесвате.

20 Съдът

Трансформиращ, възвисяващ, родова карма

Научи повече

Астроключ: Плутон, планетата на трансформацията, смъртта на илюзиите и възкресението.

Число: 20, сведено до 2. Трета поява на двойката след 2 Жрицата и 11 Справедливостта. В двойките Творецът разцепва единството на полярни позиции – мъж и жена, светлина и мрак, Слънце и Луна. 20 Съдът също съдържа конфликта на раздвоението – между тяло и дух, тленност и възкресение, но предлага и окончателното му разрешение – чрез духовно изкачване в отношенията и помиряването  на противоположностите в по-висше единство.

Архетип: Възкресението – Христос, Лазар, Феникс. Пробуждането или възкресението са свързани с архетипната концепция за раждане и прераждане, за новия начин, по който възприемаме себе си, света, любовта.

Проявление на архетипа  са и  алхимичните трансформации в приказките: Пепеляшка възкръсва от пепелта, тиквата става каляска, жабата се превръща в красив принц след целувката на принцесата, Спящата красавица се пробужда от стогодишния сън.


Потенциал: Трансформираща връзка, повдигането й на по-високо ниво. Вземане на решение относно връзка. Партньорство, което интергрира двойката в значима социална общност или като част от посвещаване на обществена кауза. Посвещаване на партньора. Интензивен секс с осъзнаване на духовната му, трансформираща страна, дълбока интимност.  Получаване на важно съобщение относно връзката, да чуеш любовния зов. Да изпращаш еротични виртуални съобщения на партньора като подготовка за интимния акт. Раждане на дете, заздравяване на връзката. Връзката може да е кармична, с нея да се отработва родова или колективна карма.

Сянка: Ако картата е обърната или в позиция предизвикателство показва неспособност да се справяш с отношенията или да им посвещаваш време. “Не чуваш” партньора. Застой, стагнация във връзката. Разрив между личните интереси на двойката и обществените.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“ призовава: Обичай ближния като себе си! Да чуеш, приемеш и разбереш истината за себе си и отношенията си,  да простиш на себе си и на партньора.

Последвайте възвисяващ вътрешен призив и бъдете готови за промяна и трансформация на връзката. Отидете на регресия или семейни констелации, възможно е връзката ви да е кармична и да трябва да отработите родова или колективна карма.

Музикална синхронизация: „Одата на радостта“ на Бетовен, „Векът на любовта“ на Коцето Калки или на Медикус.

 

21 Светът

Завършеност, награди и празнуване на любовта

Научи повече

Астроключ: Сатурн, който раздава наградите за тези, които са усвоили уроците му, приемане и свобода в ограниченията на тялото.

Число: 21, сведено до 3. Трета тройка след 3 Императрицата, която е майка на целия процес (материалното раждане) и 12 Обесеният, където се случва раждането на духа. 12 става 21 или 3 по 7, божественото и мистичното, отражение на космичните жизнени сили.

Архетип: Анима Мунди, световната душа, която оживява материята, центърът на координантната система на света, в която се пресичат времето и пространството, микрокосмосът и макрокосмосът.  Танцуващата жена е звезда или планета вътре в себе си, постигнала е космическо, трансперсонално съзнание.

Глупакът пристига у дома в собствения си център и  открива съкровището под прага, след като е обиколил целия свят. Сватбата на Пепеляшка и принца, събирането на Ерос и Психея, след като тя е преодоляла изпитанията и е дарена с безсмъртие от Зевс, както и всеки хепи енд в любовните романи и киното са проявление на архетипа на Светът.


Потенциал: Завършеност на отношенията. Здрава и истинска любовна връзка с бъдеще и обвързване. Сбъдване на желанията в любовта. Публично заявяване на връзката. Любовна връзка в международна среда или по време на пътуване зад граница. Нова връзка в нова държава. Духовна цялост, танцът на живота, обединяване на противоречията. Любовен хепи енд.

Също и  смяна на пола, която връща транссексуалния човек към неговата истинска полова идентичност и така се постига удовлетвореност и цялостност със себе си и света.

Сянка: Ако картата е обърната или в позиция предизвикателство, означава застой или пречки преди щастливия край на любовната връзка. Хепи ендът на отношенията не носи радостта, която сме очаквали. Приключване на любовна връзка и връщане в себе си. Да бъдеш обект на сексуална обсесия публично. Анален секс.

Действие/съвет: Когато картата е в позиция „Съвет“, призовава да се концентрирате върху настоящето и да осъзнаете любовта във всичките й проявления, да се радвате на удоволствията в живота, да споделяте с партньора най-високите си вибрации. Излезте на житейската сцена със самочувствие и увереност на цялостна личност, смело приела своята двойнственост. Празнувайте сбъдването на любовните желания, включете се в радостния танц на живота!

Музикална синхронизация: „ Валсът на любовта“ на Йожен Дога, „Дуетът на цветята“ от операта „Лакме“ на Делиб, „Dance Me to the End of Love“ на Ленард Коен, „What a wonderful world“ на Луис Армстронг.